Sähköpostieditori

Ohjeiden hakemisto

Tällä työkalulla kirjoitat sähköpostin varsinaisen sisällön. Editorissa on työalue, jossa näet sisällön sellaisena kuin se näkyisi viestin vastaanottajillekin. Työkalupakista löytyy erilaisia sisältöelementtejä: teksti, kuva, some-linkki, jakoviiva, painonappi jne. Sähköpostin sisältö luodaan siirtämällä sisältöelementtejä työkalupakista työalueelle haluttuihin kohtiin. Myöhemmin voit siirrellä, kopioida ja poistaa elementtejä muokatessasi sisältöä.

Cardu Mailerissa voit luoda sekä lähetettäviä sähköposteja, että niiden luomista helpottavia viestipohjia. Molemmissa käytetään tätä samaan editoria.

Sähköpostieditorissa on kolme osakokonaisuutta:

Peruuta-nappi vie sinut pois editorista ja takaisin sivulle, josta käynnistit editorin. Jos et ole tallentanut kaikkia tekemiäsi muutoksia, editori kysyy, haluatko varmasti poistua.

Esikatselun avulla voit tarkistaa, miltä sähköpostin sisältö näyttää tietokoneella tai mobiililaitteella, sekä vaaleassa että tummassa tilassa. Sisältö mukautuu automaattisesti käytettävissä olevan tilan mukaan. Tarvittaessa sisältöelementit, jotka näkyvät vaakasuunnassa tietokoneella, sijoitetaan pystysuuntaan puhelimessa.

Tämä nappi tallentaa tekemäsi muutokset. Jos olit muokkaamassa lähetettävää sähköpostia (etkä viestipohjaa), tallennetaan myös sähköpostilomakkeelle tekemäsi muutokset (esimerkiksi sähköpostin otsikko). Tämän napin painamisen jälkee voit turvallisesti vaikka sulkea selaimen.

Tämä nappi tallentaa tekemäsi muutokset ja palaa takaisin sille sivulle, jolta käynnistit editorin.

Työalue

Työalue on se osa editoria, johon sähköposti (tai viestipohja) rakennetaan. Tänne voit siirtää rivejä ja erilaisia sisältöelementtejä työkalupakista, sekä järjestellä elementtejä työalueen sisällä. Valitsemalla elementin (esim. rivi, teksti tai kuva) työalueelta, työkalupakki näyttää elementin ominaisuudet, joiden avulla saat elementistä haluamasi näköisen. Esimerkiksi kuvaelementtiin voit ladata valokuvan tai laittaa sen viittaamaan netistä löytyvään kuvaan. Tekstielementtiin voi kirjoittaa tai kopioida haluamasi tekstin, muutella fonttia, väriä, kokoa jne.

Elementin siirtäminen työkalupakista työalueelle tapahtuu siirtämällä hiiren avulla. Vie hiiri työkalupakissa elementin päälle, paina hiiren nappi alas ja pidä se alhaalla. Sitten siirrät hiiren sisältöalueelle siihen kohtaan, johon haluat elementin sijoittaa. Työalue näyttää hiirtä liikuttaessasi merkin, mihin elementti olisi menossa. Kun päästä hiiren napin ylös, putoaa elementti sillä hetkellä merkittyyn kohtaan.

Sisältöalueen reunassa on kaksi nappia, joista voit tarkistaa miltä sähköposti näyttäisi työpöytä- ja mobiililaitteella. Sähköpostia kirjoittaessasi kannattaa välillä tarkistaa viestin ulkoasu molemmissa laitteissa. Varsinkin marginaalien ja tasausten suhteen voi muuten tulla yllätyksiä.

Työalue koostuu kolmesta päällekkäisestä kerroksesta. Jokaisella kerroksella on oma tehtävänsä sähköpostin ulkoasun ja rakenteen hallinnassa. Nämä kerrokset vastaavat työkalupakin välilehtiä.

Alin työalueen kerros on tausta (työkalupakissa ASETUKSET). Osa taustasta varataan sisältöalueeksi, johon kaikki kuvat, teksti ja muut sisältöelementit sijoitetaan. Tausta täyttää koko työalueen ja sähköpostin vastaanottajalla ikkunan, jossa viestiä luetaan. Jos vastaanottajan laitteessa ei ole riittävästi tilaa, jätetään taustaa tarvittaessa näyttämättä. Esimerkiksi puhelimessa tausta yleensä ei näy ollenkaan.

Seuraava kerros on rivit. Rivien avulla voit laittaa sähköpostin tekstit, kuvat ja muut sisältöelementit hallitusti peräkkäin tai rinnakkain. Yleensä rivillä on yksi sarake, joka täyttää koko rivin vasemmalta oikealle. Tarvittaessa voit määritellä riville useamman sarakkeen ja laittaa vaikka vasemmanpuoleiseen sarakkeeseen kuvan ja oikeanpuoleiseen tekstiä. Sarakkeet ovat ainoa keino saada sähköpostiin asioita rinnakkain. Saman rivin (ja sarakkeen) sisään on mahdollista laittaa useampia sisältöelementtejä peräkkäin.

Työkalupakissa on välilehti rivien siirtämiseksi työalueelle. Alkuvaiheessa ei kannata miettiä liikaa montako ja millaisia rivejä siirrät työalueelle. Rivien lisääminen, poistaminen ja muokkaaminen myöhemmin tarpeen mukaan on hyvin helppoa.

Rivin valinta sen ominaisuuksien muokkaamiseksi tapahtuu klikkaamalla hiirellä rivin korkeudelta, mutta sisältöalueen ulkopuolelta. Liikuttamalla hiirtä työalueella näet minkä elementin kohdalla fokus milloinkin on.

Ylin työalueen kerros on sisältö. Tämä on se, minkä sähköpostisi vastaanottajat lopulta näkevät. Alla olevia kerroksia tarvitaan, jotta sisältö näkyy vastaanottajan laitteen ominaisuudet huomioon ottaen järkevästi.

Sisältöelementti voi olla kuva, painonappi, erotinviiva, some-linkki, videolinkki, ikoni, menu tai teksti. Klikkaamalla hiirellä työkalupakin SISÄLTÖ-välilehden otsikkoa pääset siirtämään uuden sisältöelementin haluamaasi kohtaan sähköpostia.

Klikkaamalla hiirellä minkä tahansa sisällön kohdalta (tai rivin tapauksessa sisältöalueen reunasta), saat näkyviin kyseisen elementin ominaisuudet ja voit muokata niitä. Valitun elementin ympärille ilmestyy sininen kehys, jossa on muutama nappi, joiden avulla voit siirtää, kopioida tai poistaa elementin.

Työalueen eri kerrosten ymmärtäminen helpottaa halutunlaisen sähköpostin luomista. Esimerkiksi marginaaleja ja taustavärejä on mahdollista määritellä useammalle kerrokselle. Jos esimerkiksi sähköpostin vasen marginaali ei ole suora koko sähköpostin matkalta, voit joutua säätämään sekä sisältöjen että rivien marginaaleja.

Työkalupakki

Sisältöalueen vieressä oikealla puolella on työkalupakki, josta löytyy kolme välilehteä: SISÄLTÖ, RIVIT ja ASETUKSET.

Asetukset

Sisältöalueen leveydeksi voit asettaa jotain 480 ja 900 pikselin väliltä. Aluksi voit valita jotain keskivaiheilta ja myöhemmin muuttaa leveyttä, jos luomasi sähköpostin sisältö toimii paremmin jollain toisella leveydellä. Sähköpostejasi tullaan lukemaan puhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla.

Taustaväri täyttää koko työalueen. Sisältöalueen taustaväri piirretään tämän päälle. Huomaa, että väri voi olla myös läpinäkyvä, jolloin alla olevan kerroksen väri jää näkyviin.

Oletusfonttia käytetään, kun luot uuden tekstielementin. Voit toki vaihtaa tokin fonttia jokaiselle tekstille erikseen. Valittavissa olevia fontteja ei ole kovin monta. Sähköposteissa kannattaa käyttää vain yleisesti tuettuja fontteja, koska kaikki sähköpostiohjelmat eivät osaa ladata fontteja dynaamisesti.

Linkin värillä voit vaikuttaa siihen, minkä värisiä tekstiin lisäämäsi avattavat linkit ovat.

Rivit

Napsauttamalla RIVIT-välilehden otsikkoa saat näkyviin listan riveistä, joista jokaisessa on erilainen sarakeasettelu. Voit valita yhden ja vetää sen haluamaasi paikkaan näyttöalueella.

Käytännössä voit siirrellä työalueelle millaisia rivejä tahansa, koska sarakkeiden luominen ja muokkaaminen myöhemmin tarpeen mukaan on hyvin helppoa. Voit myös luoda uusia rivejä kopioimalla työalueella jo olevia rivejä.

Valitsemalla työalueelta rivin, pääset näkemään ja muokkaamaan rivin asetuksia.

Rivin taustaväri ja sisältöalueen taustaväri ovat juuri sitä, mitä nimi sanoo. Rivien värit, elleivät ne ole läpinäkyviä, piirretään Asetukset-välilehdessä asetettujen taustakerroksen värien päälle.

Voit myös asettaa riville taustakuvan.

Voit määritellä rivin sisältöalueelle reunaviivat ja pyöristetyt kulmat. Enemmän/lisää vaihtoehtoja-kytkimestä pääset tekemään asetukset jokaiselle reunalle tai kulmalle erikseen.

Voit halutessasi piilottaa rivin tietynlaisella laitteella katsottaessa. Jos esimerkiksi rivin sisältö ei sovellu näytettäväksi kapealla puhelimen näytöllä, voit piilottaa rivin puhelimella luettaessa.

Sarakerakenteesta näet, miten rivi on tällä hetkellä jaettu sarakkeisiin. Tarvittaessa voit lisätä ja poistaa sarakkeita sekä muuttaa niiden keskinäistä leveyttä.

Leveyden säätö tapahtuu tarttumalla hiirellä sarakkeiden välissä oleviin pisteisiin.

Jos rivillä on useampi sarake, sinun pitää valita minkä sarakkeen ominaisuuksia muokkaat. Valinta tehdään hiirellä sarakerakenteesta.

Sarakkeelle voit määritellä marginaalit ja reunaviivat joko kaikille sivuille samanlaiseksi tai lisää/enemmän vaihtoehtoja-kytkimistä jokaiselle erikseen.

Sisältö

Sisältö-välilehdeltä löydät kuvakkeet, joista voit siirtää uusia sisältöelementtejä työalueelle.

Sisältöjä ovat:

  • Kuva
  • Painike
  • Jakoviiva
  • SOME-linkit
  • Videolinkki
  • Ikoni
  • Valikko
  • Teksti

Kuva

Saadaksesi kuvan sähköpostiisi, sinun tulee ensin siirtää kuvaelementti haluamaasi kohtaan työalueelle.

Kuvaelementti on ikään kuin paikka kuvalle. Varsinaista kuvaa siinä ei vielä ole, vaan se pitää lisätä elementtiin erikseen. Tämä voi tehdä monella eri tavalla.

  1. Jos kuva on sinulla tiedostona omalla tietokoneellasi, voit raahata kuvatiedoston sisältöalueella olevaan kuvaelementtiin.
  2. Jos kuva löytyy netistä selaimella, voit raahata kuvan alkuperäiseltä sivulta kuvaelementtiin. Tämä tosin ei toimi kaikkien kuvien kohdalla, eikä myöskään välttämättä kaikilla selaimilla.
  3. Jos kuva löytyy internetistä linkin kautta, voit kopioida linkin kuvaelementin URL-ominaisuuden arvoksi. Tässä on syytä huomata, että kuvan pitää löytyä samasta linkistä niin kauan, kuin lähettämääsi sähköpostia on tarkoitus pystyä lukemaan. Jos linkki lakkaa toimimasta, lakkaa kuva näkymästä myös sähköpostissa.
  4. Voit ladata kuvan Selaa tai ”Valitse kuva” napin kautta joko omalta tietokoneeltasi tai Cardu Mailerin tarjoamasta kuvapankista.

Riippumatta siitä miten olet ladannut tai tuonut kuvan sähköpostiisi, voit muokata kuvaan liittyviä ominaisuuksia.

Jos kuvan automaattinen leveys on päällä, kuva täyttää kaiken sille varatun tilan säilyttäen kuitenkin kuvasuhteen alkuperäisenä. Tarvittaessa voit kääntää automaatin pois päältä ja valita kuvan zoomauksen itse.

Jos kuva ei täytä koko aluetta, voit valita näytetäänkö kuva vasemmalla, keskellä vai oikealla.

”Valitse kuva” tai ”Vaihda kuva” avaa tiedostoselaimen, josta löydät aiemmin editoriin tuomasi kuvat, napin uusien kuvien lataamiseksi, sekä linkin ilmaiseen kuvapankkiin. Tehosteet-napin kautta pääset muokkaamaan kuvaa: voit esimerkiksi muuttaa kuvan kokoa, rajata sitä, piirtää kuvaan tai lisätä tekstiä.

Kohtaan URL voit itse syöttää kuvan osoitteen, jos kuva löytyy sen kautta. Muuten URL näyttää ladatun kuvan osoitteen Cardun palvelimilla.

Vaihtoehtoinen teksti (alt text) näytetään kuvan sijasta, jos kuvan lataus ei onnistu. Tällä parannetaan myös sähköpostin esteettömyyttä – esim. näytönlukijat käyttävät tätä tekstiä apuna.

Kuvan linkin avulla voit määrittää mitä tapahtuu, kun sähköpostisi vastaanottaja klikkaa kuvaa. Voit esimerkiksi avata selaimen ja näyttää sähköpostisi aiheeseen liittyvää lisätietoa.

Lohkoasetuksilla voit lisätä marginaalia kuvan ympärille tai jättää kuvan näyttämättä tietyissä laitteissa.

Painike

Painike on sähköpostissa oleva nappi, jolla voit pyytää lukijaa suorittamaan haluamasi toimenpiteen, esimerkiksi siirtymään kotisivullesi, tilaamaan tuotteen tai ilmoittautumaan tapahtumaan.

Linkin tyypiksi voit valita:

  • Avaa verkkosivusto
  • Lähetä sähköposti
  • Soita
  • Lähetä tekstiviesti

Valinnastasi riippuen voit syöttää lisätietoja, esimerkiksi avattavan sivuston osoitteen tai lähetettävän sähköpostin vastaanottajan. Kannattaa kuitenkin huomata, että kaikki linkkityypit eivät toimi kaikissa laitteissa.

Painikkeen ulkoasua voit säätää lukuisten ominaisuuksien avulla. Automaattinen leveys muuttaa napin leveyttä sen sisällä olevan tekstin mukaan. Fonttilaji tarkoittaa napissa olevan tekstin fonttia. ”Global font” viittaa ASETUKSET-välilehdellä määriteltyyn oletusfonttiin.

Lisäksi voit asettaa marginaalit lohkoasetuksista samalla tavalla kuin muissakin sisältöelementeissä.

Jakaja

Jakaja on vaakasuora viiva, jota voit käyttää erottamaan visuaalisesti sähköpostin eri osat toisistaan.

Voit määritellä jakajan viivan tyypin (yhtenäinen tai katkoviiva), viivan paksuuden, värin ja leveyden. Viiva voi olla myös läpinäkyvä, jolloin jakaja on käytännössä vain tyhjää tilaa elementtien välissä.

Sosiaalinen

Tämä tarkoittaa SOME-linkkejä tai niiden ikoneita. Linkkien avulla sähköpostisi vastaanottajat pääsevät siirtymään muihin kanaviisi.

Varsin yleinen tapa on tehdä sähköpostin loppuun alatunniste (footer), jossa kerrotaan lähettäjän yhteystiedot, some-linkit ja linkki uutiskirjeen tilauksen peruuttamiseen.

Voit valita ikoneiden tyylin kuvakokoelmasta.

Tämän jälkeen voit muokata linkit viittaamaan omiin kanaviisi. Tarpeen mukaan voit poistaa oletuksena luotuja linkkejä, tai lisätä uusia.

Voit myös tuoda täysin uusia linkkityyppejä ja käyttää vaikka omia ikoneita editorin tarjoamien kuvien sijaan.

Video

Voit liittää sähköpostiisi linkin YouTube tai Vimeo-palvelussa olevaan videoon.

Videon linkki kopioidaan Url-kenttään. Tämän jälkeen voit muokata videon otsikkoa ja play-kuvakkeen ominaisuuksia.

Ikonit

Ikoni on keino hallita toisiinsa liittyvää kuvaa ja tekstiä yhtenä kokonaisuutena.

Ikonilla on suunnilleen samat ominaisuudet kuin pelkällä kuvalla tässä editorissa. Ikoniin voi lisäksi liittää myös tekstiä (Ikonin teksti) ja sijoittaa sen mille puolelle ikonia haluat ”Tekstin sijainti”-asetuksen avulla.

Valikolla voit hallita yhtenä kokonaisuutena useampaa toiminnallista linkkiä. Esimerkiksi ravintolan markkinointiviestissä voisi olla valikko, jonka kautta vastaanottaja pääse katsomaan ravintolan ruokalistaa, soittamaan ravintolaan ja tekemään tilauksen.

Valikon kohteet lisätään ”lisää uusi kohde”-napista. Teksti on valikossa näkyvä valinnan nimi. Linkki voi olla linkki verkkosivuille, puhelinsoitto tai sähköpostin lähetys.

Teksti

Kun siirrät uuden tekstielementin työkalupakista työalueelle, näyttää elementti aluksi tältä. Elementissä on valmiiksi hieman tekstiä, koska muuten luotua tekstielementtiä olisi vaikea löytää työalueelta. Voit toki korvata sisällön omalla tekstilläsi.

Työkalupakin puolella voit asettaa muutamia tekstin ominaisuuksia.  Nämä ominaisuudet vaikuttavat koko kyseiseen tekstielementtiin.

Kun klikkaat hiirellä kursorin johonkin kohtaan tekstiä, näyttää editori tekstityökalun, jossa on lisää muotoiluvaihtoehtoja.

Voit siis valita fontin, fonttikoon, tyylin, tasaukset, sisennyksen ja lisätä symboleita ja hymiöitä. Voit tehdä tekstistä listan ja muuttaa tekstin tai sen taustan väriä. Tekstityökalun asetukset vaikuttavat joko kursorin kohdalla olevaan sanaan tai kappaleeseen, tai valittuun osaan tekstiä.

Esimerkiksi työkalupakin puolella olevat rivin korkeus ja kirjainväli vaikuttavat aina koko tekstielementtiin. Tarvitset useamman tekstielementin, kun haluat käyttää eri rivinkorkeuksia ja kirjainvälejä samassa sähköpostissa.

Linkin lisääminen tekstiin tapahtuu ”Lisää/muokkaa linkki”-napista tekstityökalussa. Avautuvalla lomakkeella voit määritellä osoitteen, joka avataan selaimessa kun vastaanottaja klikkaa linkkiä.

Jokaisessa lähetettävässä viestissä on syytä olla linkki uutiskirjeen tilauksen peruutukseen. Voit lisätä peruutuslinkin haluamaasi kohtaa sähköpostia laittamalla kursorin siihen, mihin haluat lisätä linkin, ja valitsemalla Erikoislinkit-valinnasta ”Peruuta sähköposti”. Tämä lisää tekstiin linkin, jonka osoite (URL) on ” ${unsubscribeUrl}”. Viestin lähetysvaiheessa tämä korvautuu jokaiselle viestin vastaanottajalle henkilökohtaisella oikealla linkillä. Linkki sisältää tiedon siitä, kuka peruu ja minkä uutiskirjeen. Uutiskirjeen peruminen päivittyy jäsenreksiteriin automaattisesti.